Najlepše praznično cveće – Božićna zvezda

Božićna zvezda je poslednjih godina neizostavna novogodišnja dekoracija i u Srbiji. Ova sobna biljka prelepih crvenih cvetova je specifična po tome što njeni listovi baš u ovom periodu godine dobijaju divnu crvenu boju, podsećajući po obliku na zvezdu.

Božićna zvezda vodi poreklo iz Meksika. Legenda kaže da je jedna boginja Asteka bila jako zaljubljena, ali joj ta ljubav nije bila uzvraćena. Srce joj je puklo od tuge, a kad su kapi njene krvi dotakle zemlju, iznikao je najlepši praznični cvet, danas poznat kao Božićna zvezda.

Istorija je malo drugačija.  Robert Poinset, američki ambasador u Meksiku, otkrio je ovaj cvet u jednoj šetnji po prirodi.  I ova biljka danas nosi njegovo ime (Poinsettia).

Božićna zvezda postoji u raznim bojama, od bele, bež, roze, ciklama pa do crvene koja je najzastupljenija.

Iako je ovo višegodišnja biljka, malo kome polazi za rukom da i sledeće godine cveta u punom sjaju. U odnosu na druge sobne biljke, nega Božićne zvezde je malo zahtevnija. Najčešće se preteruje sa zalivanjem. Setite se samo iz koje zemlje potiče. Iako je iz toplih krajeva i voli visoke temperature, nikako ne podnosi direktno sunce.

Kada prođu praznici, vreme je da se posvetite njenoj nezi, da bi zablistala i sledeće godine. Na proleće orežite svaku granu za jednu trećinu i dodajte u zemlju organsko đubrivo.Od oktobra pa sve do kraja novembra, morate je držati više od pola dana u apsolutnom mraku, bilo da je stavite u prostoriju bez svetlosti ili preko njene stavite kutiju. Krajem novembra, videćete kako polako iz zelene boje nastaju prelepi crveni listovi koji će u decembru krenuti da cvetaju.

Ovo cveće će ukrasiti svaki dom i učiniti ga prazničnim, a idelalno je i za poklon. Mi verujemo da poklanjanjem cveća možemo iskazati sve najlepše emocije, od poštovanja, zahvalnosti do ljubavi. Božićna zvezda je idealna da nekom poželite sreću i ljubav u Novoj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *